LET OP! Wij zijn tussen donderdag 30 mei 12:00u en maandag 17 juni gesloten.
U kunt gewoon bestellen maar uw bestelling wordt echter pas vanaf maandag 17 juni verwerkt.

Elektronica solderen

In de wereld van elektronica is solderen een onmisbare vaardigheid voor het verbinden van elektronische componenten op printplaten. Het zorgt voor betrouwbare verbindingen en maakt het mogelijk om complexe schakelingen te creëren. In dit artikel zullen we de basisprincipes van solderen en de benodigde gereedschappen bespreken.

Solderen: Een introductie

Iemand die aan het solderen isSolderen is het proces waarbij twee metalen delen aan elkaar worden gehecht met behulp van een metaallegering die een lager smeltpunt heeft dan de te verbinden materialen. Deze legering staat bekend als soldeer. Het soldeer vloeit rond de te verbinden delen en zodra het afkoelt, vormt het een sterke elektrische en mechanische verbinding.

Benodigde gereedschappen:

 1. Soldeerbout: Een soldeerbout of soldeerstation  is het belangrijkste gereedschap bij het solderen. Het bestaat uit een metalen punt die verwarmd wordt om het soldeer te smelten. Voor elektronica solderen wordt meestal een soldeerbout met een vermogen tussen de 15 en 60 watt gebruikt.
   
 2. Soldeertin: Soldeertin is het soldeermateriaal in de vorm van een dunne draad. Het bestaat uit een legering van tin en lood, of in sommige gevallen tin en zilver (loodvrij). Het juiste soldeertin bevat een harskern die helpt bij het reinigen en vloeien van het soldeer.
   
 3. Soldeerbouthouder: Een soldeerbouthouder is een standaard waarin je de soldeerbout veilig kunt plaatsen wanneer deze niet in gebruik is. Dit voorkomt brandwonden en beschermt je werkoppervlak tegen beschadigingen.
   
 4. Soldeervloeistof / Flux: Flux is een chemische stof die wordt gebruikt om het te solderen oppervlak te reinigen en oxidatie te voorkomen. Het bevordert ook het vloeien van het soldeer, waardoor de soldeerverbindingen beter worden.
   
 5. Desoldeerpomp / Desoldeerlint: Deze tools zijn handig om ongewenst soldeer te verwijderen. De desoldeerpomp zuigt het gesmolten soldeer op, terwijl desoldeerlint het overtollige soldeer opneemt wanneer het smelt.
   
 6. Derde handje soldeerhulp: Tijdens het solderen is het van belang dat het te solderen werkstuk goed stevig staat ingeklemd. Gebruik hiervoor een derde handje of een ander type soldeerhulp. Op die manier hou je zelf beide handen vrij voor het soldeertin en de soldeerbout.

 

Het solderen van elektronica:

 1. Een close-up van een draad die gesoldeerd wordtZorg voor een goed geventileerde ruimte om in te werken, omdat sommige soldeerstoffen giftige dampen kunnen afgeven. Gebruik een afzuiger met koolstoffilter om de rook weg te zuigen en te ontdoen van gevaarlijke stoffen.
   
 2. Sluit de soldeerbout aan en laat deze enkele minuten opwarmen.
   
 3. Breng een kleine hoeveelheid flux aan op de te solderen delen om oxidatie te verwijderen.
   
 4. Raak de soldeerpunt aan op het te verbinden punt en laat het even opwarmen.
   
 5. Breng vervolgens een klein beetje soldeertin aan op de soldeerpunt, zodat het smelt en het te verbinden oppervlak bedekt.
   
 6. Verwijder de soldeerbout en laat het soldeer afkoelen tot een solide verbinding is gevormd.
   
 7. Herhaal het proces voor alle andere te solderen verbindingen.
   
 8. Reinig de soldeerboutpunt regelmatig met een vochtige spons of soldeerboutreiniger om een goede warmteoverdracht te behouden.

Met de juiste gereedschappen en technieken kan het solderen van elektronica een lonende en essentiële vaardigheid zijn voor elke elektronica-liefhebber of professional. Oefening baart kunst, dus wees geduldig en neem de tijd om je vaardigheden te verbeteren. Veel succes met je soldeerprojecten!